Segmentation fault: 11 on OSX 10.9.5 - will you help me?

Linux geeks and Mac OS hipsters unite! A board for discussion of Supermodel on non-Windows platforms.
Forum rules
Keep it classy!

  • No ROM requests or links.
  • Do not ask to be a play tester.
  • Do not ask about release dates.
  • No drama!

Segmentation fault: 11 on OSX 10.9.5 - will you help me?

Postby uacGalactic » Tue May 26, 2015 7:58 am

Hi everyone. My problem is that upon trying to launch supermodel, I'm given a :Segmentation fault:11" error. This happened firstly with the pre-compiled binary I downloaded.
So after some work and lots of help from Bart I was able to compile Supermodel with a modified makefile.
The modifications I made to the makefile are as follows:

1. implemented the changes listed here - viewtopic.php?f=5&t=1036
2. implemented the changes listed here - "Edit the Makefile and replace "-O3" (optimizations, level 3) in COMPILER_FLAGS with "-g"
3. ran "make" and compiled the binary

I then attempted to run the compiled version and unfortunately I still got the "Segmentation fault:11" error.

So this is where I stand now. I have installed SDL 1.2.15. I've even tried installing other versions of SDL (2.0 etc) to see if that might fix it but that didn't work either. I'm effectively stuck at this point now. Anybody with advice or suggestions I'd really appreciate and help.

Thanks again to Bart who's been really helpful and patient with me.
uacGalactic
 
Posts: 3
Joined: Mon May 25, 2015 2:07 pm

Re: Segmentation fault: 11 on OSX 10.9.5 - will you help me?

Postby Bart » Thu May 28, 2015 4:41 pm

We figured out SDL isn't the problem. Rather, a ROM loading function is crashing. It looks like uacGalactic is using v0.2a, so I suggested he fetch the latest sources from SVN and we'll see if this fixes the matter.
User avatar
Bart
Site Admin
 
Posts: 1995
Joined: Thu Sep 01, 2011 2:13 pm
Location: New York City

Re: Segmentation fault: 11 on OSX 10.9.5 - will you help me?

Postby uacGalactic » Fri May 29, 2015 8:54 am

So we finally got it up and running and what seemed to be the problem (at least at the point we got to) was that the rom was incomplete/missing the parent rom. I wonder if it may have been that all along? :lol:
Thanks again to Bart who sat through this process patiently and helpfully with me to figure all this out. I'd buy you a beer if I lived closer.

Sega GT and Daytona2 both run pretty much flawlessly and I'm using a PS3 controller and the analogue sticks work perfectly for steering. Much thanks to all involved in this program.
uacGalactic
 
Posts: 3
Joined: Mon May 25, 2015 2:07 pm

Re: Segmentation fault: 11 on OSX 10.9.5 - will you help me?

Postby Bart » Fri May 29, 2015 3:08 pm

It turns out that uacGalactic was using an incomplete ROM set (which required the parent set) and Supermodel was not handling this gracefully as it should. With complete ROMs, it now works fine for him. I'm surprised this problem has escaped our notice for this long. After next week, I should be able to quickly debug and resolve this problem.
User avatar
Bart
Site Admin
 
Posts: 1995
Joined: Thu Sep 01, 2011 2:13 pm
Location: New York City

Re: Segmentation fault: 11 on OSX 10.9.5 - will you help me?

Postby Bart » Fri Jun 12, 2015 8:00 pm

The problem was not an incomplete ROM set but rather an invalid one (there were no Model 3 ROMs in the zip file). For some reason, I never checked for this situation. I've committed a simple fix that prints an error message and gracefully bails out if no ROM set exists in a zip file.
User avatar
Bart
Site Admin
 
Posts: 1995
Joined: Thu Sep 01, 2011 2:13 pm
Location: New York City


Return to Alternative Fashion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron