Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Discuss Supermodel and your favorite Model 3 games. Show off your latest threads, this is the place to see and be seen.
Forum rules
Keep it classy!

  • No ROM requests or links.
  • Do not ask to be a play tester.
  • Do not ask about release dates.
  • No drama!

Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby bitzaros » Sun Jan 13, 2019 12:52 pm

Hello everyone!

I just started experimenting with supermodel3 and I am new in this forum. I have a question and I hope someone could help me: I am trying to play STAR WARS TRILOGY ARCADE using a dualshock4 (ds4windows) but when I play the game the cursor moves constantly to the center of the screen (or to the top-middle of the screen). Is there any way to fix this? Using the mouse the game works fine. Is there any config file specifically for this game using a gamepad. I am on Windows10 64bit, using supermodel r619 (I tried to use the latest version but there are lots of graphical glitches with it).
Thank you all in advance!
bitzaros
 
Posts: 6
Joined: Sun Jan 13, 2019 10:25 am

Re: Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby Bart » Sun Jan 13, 2019 2:53 pm

Sort of. The reason this happens is because you’ve mapped joystick and mouse to the analog axes. The joystick behaves exactly as the real arcade. If you hold the joystick at its halfway position, the cursor will remain there. Let go and it returns to center. The game is sampling the analog position.

The mouse maps screen position to analog value. When you let go of the mouse, Windows keeps sending the last position, which translates to the same analog value and the on-screen cursor appears to stick.

Every analog control in Supermodel can also be mapped to digital inputs. These appear in the config as explicit LEFT and RIGHT, UP and DOWN inputs. To use them, I recommend playing carefully with the “-config-inputs” mode. Make sure to clear out the analog input and only set the digital ones.

Now, you will see the cursor move and reset to center but it will feel different. Maybe more sluggish. Next, you have to edit Supermodel.ini directly and change the decay speed for the given control to 0 and you should arrive at what you want.

I forget the exact config names. Read README.txt carefully. I’m about to board a flight. If you can’t figure it out, you’ll have to wait for someone else to explain or until I return.
User avatar
Bart
Site Admin
 
Posts: 2295
Joined: Thu Sep 01, 2011 2:13 pm
Location: New York City

Re: Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby bitzaros » Mon Jan 14, 2019 12:25 am

Thank you very much for your reply!!
I will try to test it according to your suggestions!!
bitzaros
 
Posts: 6
Joined: Sun Jan 13, 2019 10:25 am

Re: Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby bitzaros » Mon Jan 14, 2019 3:15 am

Ok, I managed to remove the MOUSE controls from the INI file and set the decay speed to 0, and now using the Dualshock 4 the controls feel a lot better.
However, the only issue that remains is that when I release the left stick of the dualshock4, the target cursor still returns to the center of the screen.
What I actually wanted is the left dualshock analog stick to behave like the mouse and not return to the center.
This particular game uses only analog joystick controls so the ini file looks like this:
InputAnalogJoyX = "JOY_XAXIS"
InputAnalogJoyY = "JOY_YAXIS"
(I edited the INI manually and not using the Supermodel UI program that I use to launch the game).
bitzaros
 
Posts: 6
Joined: Sun Jan 13, 2019 10:25 am

Re: Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby Bart » Mon Jan 14, 2019 11:55 am

Decay should be 0 but you are still using the analog axes. You need to remove the mapping from those and set them both to NONE. Then, you need to set the 4 inputs AnalogJoyUp, ..., AnalogJoyRight, using the configuration mode (Supermodel -co fig-inputs), pressing your joystick in each of the 4 directions to set up these digital mappings.
User avatar
Bart
Site Admin
 
Posts: 2295
Joined: Thu Sep 01, 2011 2:13 pm
Location: New York City

Re: Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby bitzaros » Mon Jan 14, 2019 12:18 pm

Thank you again for your reply! I will try to do what you said (previously I did the config using the SuperModelUI and maybe that's where I did the config wrong).
I will do it using the -config-inputs as you said :)
bitzaros
 
Posts: 6
Joined: Sun Jan 13, 2019 10:25 am

Re: Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby Bart » Mon Jan 14, 2019 12:44 pm

Third party UIs aren’t supported and haven’t kept up to date with Supermodel changes. I don’t recommend using them anymore.
User avatar
Bart
Site Admin
 
Posts: 2295
Joined: Thu Sep 01, 2011 2:13 pm
Location: New York City

Re: Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby bitzaros » Tue Jan 15, 2019 4:19 pm

Hello again,
Ok, I managed to set the controls using the -config-inputs, but I don't know how to set the decay of the joystick to 0... I see only that keyboard has a decay speed setting when i use the parameter -print-inputs.
I tried to set the analogJoyUp,Down etc using both the D-Pad and the Left Thumbstick of the controller, but the cursor (target) remains centered when I don't press anything....
bitzaros
 
Posts: 6
Joined: Sun Jan 13, 2019 10:25 am

Re: Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby Bart » Wed Jan 16, 2019 2:23 am

I took a look at it and I'm afraid I was misunderstanding how the code works. The decay setting only works for keyboard inputs and it kinds of works as expected but not quite (switching from left to right will reset the position to the center and then proceed, but it will stick when the key is released if decay rate is 0). Unfortunately, joypad axes are not mapped this way. As far as I know there is no way to do what you want.

I would have to rewrite the digital joystick code to support attack/decay rates. It's probably not a bad idea for the future but I don't think it can be made a priority at this point.
User avatar
Bart
Site Admin
 
Posts: 2295
Joined: Thu Sep 01, 2011 2:13 pm
Location: New York City

Re: Star Wars Arcade Trilogy - playing with gamepad???

Postby bitzaros » Wed Jan 16, 2019 2:42 am

Thank you again for your time and your replies!!
It is still playable even with the cursor getting back to the center of the screen but I think for this game the best way to play is using the mouse.
bitzaros
 
Posts: 6
Joined: Sun Jan 13, 2019 10:25 am


Return to The Catwalk

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests